Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatot készítünk 678,6g konyhasó és 3671,4 cm3 víz felhasználásával.

Főoldal » Középiskola » Kémia
1153
Hány tömegszázalékos az oldat? Hány mol konyhasót tartalmaz az oldat 1 dm3-e? (Az oldat sűrűsége 1,25 g/cm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A víz sűrűségét 1 g/cm³-nek tekintjük.

tömeg% = oldott anyag tömege * 100 / oldat tömege =
678,6 g *100 / (678,6 + 3671,4) = 15,6 tömeg%

oldat tömege: 678,6 + 3671,4 = 4350 g
oldat térfogata: 4350 g / 1,25 g/cm³ = 3480 cm³

Ha 3480 cm³ oldatban 678,6 g NaCl van, akkor
1000 cm³ oldatban x= 1000*678,6 / 3480 = 195 g
1 dm³=1000 cm³

1 mol NaCl tömege 58,5 g
y=195 / 58,5 = 3,33 mol NaCl tömege 195 g

Tehát 3,33 mol/dm³-es az oldat.
2