Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Fizika (szilárd testek rugalmas alakváltozása)

Főoldal » Középiskola » Fizika
615
1. Egy m=10 kg tömegű ládát vízszintes talafon F=50 N erővel húzunk, aminek függőleges komponense 40 N. A láda és a talaj között a csúszási súrlódási együttható μ= 0,3. Mennyi munkát végez a súrlódási erő 10 m úton?

2. Ugyanakkora 2 m/s kezdősebességgel vízszintesen elindítunk egy 0,5 kg és egy 2 kg tömegű fahasábot. Mekkora úton állnak meg a testek, ha a súrlódási együttható 0,2? Függ-e az út a test tömegétől?

Nagyon megköszönném, ha valaki levezetné nekem ezeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 9. osztály, szilárdtestek
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
A testre ható erők függőleges összetevői.
Lefelé hat: a súlyerő G=m·g=100N
Felfelé: 40N
Eredőjük: G-F=60N (lefelé mutató erő⇒egyben ez lesz a nyomóerő,(Fny)) amiből súrlódási erőt lehet számítani)
Fs=μ·Fny=0,3·60=18N
Így a súrlódási erő munkája 10m-es úton:
Ws=Fs·s=18·10=180N
2.
A mozgási energiát emészti fel a súrlódási erő munkája "s" úton
Em=Fs·s
1/2·m·v²=μ·m·g·s ⇒(az m-el tudunk egyszerűsíteni, tehát az út független a tömegtől, csak a kezdő sebességtől függ)
s=v²/2·μ·g
s=1m
0