Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
605
Egy sima, vízszintes felületű asztalra 2 kg tömegű, könnyen mozgó kiskocsit helyeztünk. A kocsit - mozgásának irányában - két egyforma csavarrugóval kikötöttük. A rugók rugóállandója 50 N/m, és mindkét rugó összenyomáskor és megnyújtáskor is feszített állapotba kerül. A kocsi nyugalmi helyzetében a rugók feszítetlen állapotban vannak. A kiskocsit 10 cm-rel kitérítjük, majd elengedjük. Mekkora lesz a kocsi legnagyobb mozgási energiája és legnagyobb sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Amikor kitérítettük a kocsit 10 cm-rel (0,1 m-rel), akkor mindkét rugóban rugalmas energia lett:
`E_1=1/2·D_1·x^2`
`E_2=1/2·D_2·x^2`
Mivel a rugóállandók egyformák, ezek is egyformák. Az összegük lesz a teljes energia. Számold ki.
`E=E_1+E_2=...`

Ez a rugalmas energia átalakul mozgási energiává, aztán visszaalakul rugalmassá, stb., így rezeg elengedéskor a rendszer.
A kocsinak akkor a legnagyobb a mozgási energiája, amikor minden rugalmas energia átalakult mozgásivá (vagyis amikor éppen középre jut vissza, ahol eredetileg a nyugalmi helyzete volt). Ekkor tehát a mozgási energiája pont annyi, mint amit fentebb kiszámoltál:
`1/2·m·v^2=E`
Ebből kijön a sebesség.
0