Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Várható érték és szóras

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
433
Legyen ξ egyenletes eloszlású a {16, 16 + 1, . . . , 16+ 10} halmazon.
Számítsa ki ξ várható értékét és szórását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Egyenletes eloszlás azt jelenti, hogy minden egyes x-hez ugyanazon val. tartozik...
Eloszlás esetén a val-gel összege =1

Így az eloszlás a következő:

16----------p=1/11 (mert 11 db x van)
17----------p= 1/11

..
26 ---------p= 1/11


Várható érték = x-ek a hozzájuk tartozó p vel szorozva és ezek összeadva

E(x) = 16 szor 1/11 + 17 szer 1/11+ ......+26 szor 1/11 = 1/11(16+17+....+26) = 1/11 szer (16+26)/2 szer 11 = (16+26)/2 = 21

Ez igaz általában E(x) = (a+b)/2 ahol a és b a két végpont

szórás négyzete =
(16-21) négyzete + (17-21) négyzete +.......+ (26-21) négyzete
ez az összeg elosztva 11 -gyel

szórás = szórásnégyzet gyöke

0