Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áramköri számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
477
Mekkora az áramkör R 2 ellenállásának feszültsége, ha U 0 =6V, R 1 =3Ω, R 2 =R 3 =R 4 =6Ω?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika áramkör számítás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
-1

Az eredő ellenállást kelene kiszámolni először. Azt olyan sorrendben kell, hogy mindig azokak az eredőjét számoljuk csak, amik tisztán vagy soros, vagy párhuzamos kapcsolásúak.
Most pl. `R_1` és `R_2` tisztán soros, azok eredője `R_(12)=R_1+R_2=...` számold ki.
Aztán `R_3` és `R_4` tisztán párhuzamosak. Azok eredőjét lehet a hivatalos képlettel számolni (amit ugye tudsz), de most egyszerűbben is megy, mert egyforma az értékük. Két egyforma párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője pedig az egyiknek a fele: `R_(34)=...` írd fel.
Végül pedig, ha az eredőkkel helyettesíted az eddigieket (rajzold le az `R_(12)` és `R_(34)` eredőket, hogy hogyan vannak az áramkörben), akkor látod, hogy ezek sorba vannak kötve. Eredőjük pedig akkor az összegük: `R_e=R_(12)+R_(34)=...`

Miután megvan a teljes eredő, akkor az Ohm képlettel tudod számolni a körben folyó áramot: `R_e=U_0/I`
Ha pedig megvan az `I`, akkor megint az Ohm törvény kell: `R_2=U_2/I`, ebből kijön a keresett feszültség.
0