Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek! Nagyon fontos!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
408
600 g metanolt elégetnek. .
a. Határozd meg a metanol tömegszázalékos összetételét (C: ?%, H:?%, és O:?%) a
molekulaképlet alapján.
b. Írd fel a metanol égési reakcióját.
c. Számítsd ki hány liter levegő fogyott el az égésnél(n.k.)? (a levegő 20% oxigént tartalmaz)

VM=22,4 l/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
CH3OH
M = 32 g/mol

12/32*100 = 37,5% C
16/32*100 = 50% O
4/32*100 = 12,5% H

2CH3OH + 3O2 = 2CO2 + 4H2O



0

a).
CH₃OH a metanol molekula képlete.
Móltömege: 12+3+16+1=32 g/mol

C%=12*100/32=37,5 m/m%
H%=4*100/32=12,5 m/m%
O%=16*100/32=50 m/m%


b). Írd fel a metanol égési reakcióját.
2 CH₃OH + 3 O₂ = 2 CO₂ + 4 H₂O


c). Számítsd ki hány liter levegő fogyott el az égésnél(n.k.)? (a levegő 20% oxigént tartalmaz)

2*32=64 g metanol 3*22,4 liter= 67,2 liter oxigénnel reagál,
600 g metanol x=600*67,2/64= 630 liter oxigénnel reagál.

630 liter oxigén 20% a levegőben (a levegő ötöde), akkor 5-ször ennyi lesz a levegő térfogata:
5*630=3150 liter levegő fogyott.

Módosítva: 5 éve
0