Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrokémia

532
Póluspapír készítése
Egy egyenáramú áramforrás esetében a következő kísérlettel tudjuk meghatározni, hogy melyik a pozitív és melyik a negatív pólus: egy szűrőpapírdarabra cseppentsünk pár csepp NaCl- vagy Na2SO4-oldatot és pár csepp fenolftaleint, majd az áramforrás két pólusát érintsük hozzá a papír nedves részéhez. Pár másodperc múlva az egyik pólusnál a papír megpirosodik. Melyik pólusnál pirosodik meg a papír? Miért? Mi történt? Magyarázzuk meg a jelenséget!
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
elektrolízis az elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat. Az egyenáram hatására redoxi reakciók mennek végbe. Ha az elektrolit oldatba két elektródot helyezünk, majd egyenáramot kötünk rá, az ionok az elektromos erőtér hatására az elektródok felé áramlanak:

– a pozitív ionok vagy kationok az elektronfelesleggel rendelkező, negatív töltésű katód felé vándorolnak, és ott redukálódnak (egy vagy több elektront vesznek fel).
– a negatív ionok vagy anionok az elektronhiánnyal rendelkező, pozitív töltésű anód felé vándorolnak, és ott oxidálódnak (egy vagy több elektront adnak le).
Katódon lezajló folyamat: 2H2O + 2e– → 2OH– + H2↑
Anódon lezajló folyamat: 2H2O → 4H+ + O2↑ + 4e–

A nátrium-szulfát oldat elektrolízise során lényegében vízbontás történik, aminek következtében az oldat töményedik, a nátrium-szulfát mint elektrolit szerepét tölti be.

1