Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
528
Hány gramm víz keletkezik 9 g metánamid feleslegben adott ammóniával való előállításakor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha ez a reakció egyenlet:

CH₃-OH + NH₃ → CH₃-NH₂ + H₂O

1 mol metánamid tömege: 12+3*1+14+2*1 = 15+16 = 31 g/mol

1 mol metánamid mellett 1 mol víz keletkezik.
31 gramm metánamid mellett 18 gramm víz keletkezik.
1 gramm metánamid mellett 18/31 gramm víz keletkezik.
9 gramm metánamid mellett 9*18/31 = 5,23 gramm víz keletkezik.


1