Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4283
Vázold föl az 5 cm magas egyenes hasáb hálóját, számítsd ki a felszínét és térfogatát, ha alaplapja:
d, olyan egyenlő szárú háromszög, amelynek alapja 6 cm, magassága 4 cm
f, olyan rombusz, amelynek egy oldala 4 cm, a magassága 3 cm hosszú
g, olyan rombusz, amelynek két átlója 4,2 cm és 5,6 cm hosszúak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hasáb térfogata = alapterület * testmagasság
V=Talap*M

Hasáb felszíne = 2*alapterület+palást területe
A=2*Talap+Kalap*M

Megjegyzés:
A palást az oldalterületek összege. Azaz úgy is kiszámíthatod, ha minden oldalának a területét kiszámolod, s ezeket összeadod.
De ha felrajzolod a test hálóját, észrevehető, hogy a palást egy olyan téglalap lesz, amelynek egyik oldala a test magassága, a másik oldala az alaplap kerülete.
Ezért lesz a Palást területe = alapkerület * testmagasság
P = Kalap*M

d)
alapterület egy egyenlő szárú háromszög, amelynek alapja 6 cm, magassága 4 cm
Talap=a*ma/2=6*4/2=12cm2

A kerület kiszámításához meg kell határozni a háromszög szárát. Ezt a Pitagorasz tétellel tudod kiszámolni: (alap fele)2+magasság2=szár2 = 32+42=b2, azaz b=5cm
Kalap = a+2b = 6+2*5 = 16cm
V = Talap*M = 12*5 =60cm3
A = 2*Talap+Kalap*M = 2*12 + 16*5 = 104cm2

f) alapterület olyan rombusz, amelynek egy oldala 4 cm, a magassága 3 cm hosszú
Talap=a*ma=4*3=12cm2
V = Talap*M = 12*5 =60cm3
Kalap = 4a = 4*4 = 16cm
A = 2*Talap+Kalap*M = 2*12 + 16*5 = 104cm2

g) alaplapja olyan rombusz, amelynek két átlója 4,2 cm és 5,6 cm hosszúak
Talap=e*f/2=4,2*5,6/2=11,76cm2
V = Talap*M = 11,76*5 = 58,8cm3

A rombusz oldalához felhasználjuk, hogy átlói merőlegesen felezik egymást. Ezáltal kaptunk egy derékszögű háromszöget, melynek befogói az átlók fele, az átfogója a rombusz oldala
Pitagorasz tétel:
2,12+2,82=a2, azaz a=3,5cm
Kalap = 4a = 4*3,5 = 14cm
A = 2*Talap+Kalap*M = 2*11,76 + 14*5 = 93,52cm2

1