Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energiaviszonyok

Főoldal » Középiskola » Kémia
347
Valaki segítene kiszámolni? Nagyon megköszönném :)) Mennyi hő fejlődik 10 gramm CaCO₃ feloldódásakor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Amennyiben sósavban oldjuk, akkor

CaCO₃ + 2 HCl = CaCl₂ + H₂O + CO₂

1 mol mészkő tömege: 40+12+3*16 = 100 gramm

10 gramm mészkő 0,1 mol.

Tehát 0,2 mol sósavval reagál és 0,1 mol víz (foly) és 0,1 mol szén-dioxid keletkezik.

A képződés hők:
ΔHk CaCO₃ = -1208 kJ/mol
ΔHk HCl = - 92,5 kJ/mol
ΔHk CaCl₂ = - 796 kJ/mol
ΔHk H₂O (foly) = - 286 kJ/mol
ΔHk CO₂ = - 394 kJ/mol

0,1 * [ (-394) + (-286) + (-796) ] - [ 0,1 * (-1208) + 0,2 * (-92,5) ] = 0,1 * [ (- 1476) ] - [ (-139,3) ] = (-147,6 ) + 139,3 = -8,3 kJ hő fejlődik.
2