Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osztás törttel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
755
Nem értem vagyis nem nagyon ha valaki megadná a megoldásokat vagy segítene azt megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Ha az osztót és az osztandót ugyanazzal a számmal szorzod, akkor a hányados értéke nem fog változni. Olyan számot kell keresni, hogy az osztó egész legyen, ez jellemzően 10 valahányadik hatványa (10, 100, 1000, ...), ha ezzel megvagy, egy olyan osztást fogsz kapni, amit már el tudsz végezni, például:

324:0,04, szorzunk 100-zal: 32400:4, ezt már meg lehet csinálni.
Módosítva: 9 éve
0

Tizedes törttel írásban nem tudsz osztani.

Ha az osztó (amivel osztani szeretnénk) tizedes tört, akkor először az osztandót is és az osztót is (vagyis mindkét tagot) szorozzuk úgy, hogy az osztó egész szám legyen, majd elvégezzük az osztást. Azaz egy bővítést hajtunk végre, s 10zel, 100zal, 1000rel, ... szoktuk szorozni mindkét tagot.

Azaz
8)
342:0,04=
Mindkettőt 100zal szorozzuk
34200:4=8550
9)
1,784:0,08=
Mindkettőt 100zal szorozzuk
178,4:8=23,3
10)
0,0000379:0,06=
Mindkettőt 100zal szorozzuk
0,00379:6=6316,666...
11)
84,957:0,03=
Mindkettőt 100zal szorozzuk
8495,7:3=2832,9
12)
384,009:0,02=
Mindkettőt 100zal szorozzuk
38400,9:2=19200,45
13)
0,00738:0,005=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
7,38:5=1,476
14)
0,00379:0,004=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
3,79:4=0,9475
15)
0,01532:0,008=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
15,32:8=1,915
16)
1,344:0,006=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
1344:6=224
17)
3042:0,003=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
3042000:3=1014000
18)
40,753:0,002=
Mindkettőt 1000rel szorozzuk
40753:2=20376,5
Módosítva: 9 éve
0

Törttel úgy osztunk, hogy a reciprok értékével szorzunk, vagyis az elsőnél például 8342/ 1/25 (ugyanis 0,04=1/25) = 8342×25. Általános iskolában azthiszem úgy tanítják, hogy bővíteni kell mindkét törten addig, amíg a tizedes vessző átkerül az egyes helyérték mögé. Ezzel csak az a gáz, hogy nem praktikus milliomod, vagy kisebb törteknél.
Általános iskolás módszer alapján 8342/0,04=834200/4=208300
0

8: 8550
9: 22.3
10: 379/600000
11: 2831.9
12: 19200.45
13: 1.476
14: 0.9475
15: 1.915
16: 224
17: 1014000
18: 20376.5
0