Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
492
1. Jegyezze le azon kémiai elem atomjának helyét(csoport, periódus) a Periódusos rendszerben és elektronhéjainak számát, amelynek 2p alhéja három egyatomos orbitált tartalmaz.

2. Számítsa ki annak az oldatnak a tömegszázalékos koncentrációját, amit 0,1 mól NaCl-nak 1,3 mól vízben történő oldásával nyernek.

3. A réz-szulfát nátrium-hidroxiddal reagál, miközben réz(II)-hidroxid és víz keletkezik. Írja le a réz-szulfát és nátrium-hidroxid között végbemenő reakciót és számítsa ki azt a 20%-os NaOH oldat tömegét(gramm), amely sztöchiometrikusan reagál 16gramm réz-szulfáttal.

4. A réz(II)-klorid sztöchiometrikusan reagál NaOH-al, ami 200gramm 20%-os oldatban található. Írja le a végbemenő kémiai reakció egyenletét és számítsa ki a keletkezett réz(II)-hidroxid tömegét(gramm).

5. Számítsa ki azt a térfogat-arányt, miszerint két, egy 0.1 M moláros koncentrációjú, és egy 0.5 M moláros koncentrációjú HCl oldatot össze kell keverni, ahhoz, hogy 0.3 M-os oldatot kapjanak.

6. Számítsa ki 60,22 x 10 a huszonkettediken oxigén molekula térfogatát 273K hőmérsékleten és 2 atm nyomáson.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. N (2. periódus, 15. csoport, ez az egyetlen atom)

2.
M(NaCl)=58.5 g/mol
M(H2O)=18 g/mol

m(NaCl)=(n*M)=0.1*58.5=5.85 g
m(H2O)=1.3*18=23.4 g

w%=100*(m.o.a)/(m.o)=20%
(lmao még sose hallottam itt használni a koncentráció szót)

3.
CuSO4 + 2 NaOH = Cu(OH)2 + Na2SO4
(nem keletkezik víz, szerintem félreírhattad)

M(CuSO4)=159.5 g/mol
n=m/M=16/159.5=0.1003 (szal simán lehet 0.1)
reakcióegyenlet szerint ez 0.2 mol NaOH-dal reagál
M(NaOH)=40 g/mol
m=M*n=40*0.2=8 g, amit 20%os oldatra nézve (8/0.2)=40 g oldat

4.
CuCl2 + 2 NaOH = Cu(OH)2 + 2 NaCl

A lúg tartalmaz 200*0.2=40 g oldott anyagot, ami (n=m/M) pont 1 mol
Ez 0.5 mol sóval reagál, melynek moláris tömege 134.5 g/mol, tehát tömege 67.25 g

5.
Az egyedüli tulajdonság, ami összeadódik, az az anyagmennyiség (n=cV)
0.1*V1 + 0.5*V2 = (V1+V2)*0.3
(FELTÉTELEZZÜK, HOGY A TÉRFOGAT ÖSSZEADÓDIK, KÜLÖNBEN 3ISMERETLENES EGYENLET LEHETETLENNÉ TENNÉ..meg amúgy is elég híg hozzá lol)
Az egyenlet megoldása az, hogy
0.2V1=0.2V2, tehát 1:1 az arány
(Számtanani közepet ilyenkor sose, elvi hiba!!)

6.
surprise surprise, a darabszám pont az Avogadro szám csak nem normálalakban, tehát
pV=nRT
202 650*V=1*8.314*273
ahol V=0.0112 m^3, azaz 11.2 dm^3
1