Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

264
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1, A hajók azért nem süllyednek el, mert a hajótest több vizet szorít ki, mint amennyi a saját súlya, így a felhajtóerő kiemeli a vízfelszínre. A fadarab meg nyílván azért nem süllyed el mert nagyon kicsi a súlya így úszik a víz felszínén.
2, A hidrosztatikai paradoxon az a jelenség, hogy a hidrosztatikai nyomás a folyadék sűrűségétől és a folyadékoszlop magasságától függ, és független az edény alakjától.
0

A hajó esetében jó a következtetés, de ebből azt lehetne gondolni, hogy egy pici vasgolyó, aminek kicsi a tömege, (súlya), akkor az is úszik a vízen. A magyarázat az, hogy a hajónak az átlagsűrűsége kevesebb, minta vízé, ezért úszik a vízen. (Azért tud kevesebb lenni, mert a hajótest nagy részét levegő tölti ki. Tehát a hajó össz térfogatának jelentős része levegő. ) A fának pedig szintén kisebb a sűrűsége, azért úszik a vízen. (Ha több tonna fát összekötnénk az is úszna, nem merülne el. Röviden az úszás nem a tömegtől, hanem az a feltétele, hogy a folyadék sűrűsége nagyobb legyen, mint a belemerülő test sűrűsége.
0