Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
531
Kérem segítsen valaki, előre is köszönöm :D A feladatot kép formájában feltöltöttem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, csatoltam képet.
2, az első szám: xy --> értéke: 10x+y helyi értékkel felírva.
Megcserélve: yx --> 10y+x

Az egész azon múlik, hogy a maradékot hogyan kell felírni.
Gondolj csak arra, hogy pl.
12/5 = 2, maradék a 2, miért? Mert 12/5 átírva vegyes szám alakra 2 egész és 2/5.
23/9 = 2, maradék a 4, mert 23/9 törtet vegyes szám alakra átírva azt kapod, hogy 23/9 = 2 egész és 4/9.
A maradékot mindig az osztó segítségével írjuk fel!
Tehát:
Az egyenletek:
(10x+y) / (10y+x) = 4 + 3/(10y+x)
Ha 4 lesz a hányados, akkor az első számnak kell nagyobbnak lennie. (xy > yx --> x>y)
(10x+y) / (x-y) = 11 + 56(x-y)

2 egyenlet, 2 ismeretlen, meg kell oldani az egyenletrendszert. Érdemes előbb csinosítani külön-külön, utána mehet együtt.
0