Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldas reszketesen kene

Főoldal » Középiskola » Matematika
680
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
(x-y)2=x2-2xy+y2 alakra átírható.

Ennek alapján:
(2/3a2-3/2b)2=4/9a4-2*2/3*3/2a2b+9/4b2=4/9a4-2a2b+9/4b2
0

Képlet nélkül; ((2/3)a²-(3/2)b)² definíció szerint azt jelenti, hogy a (2/3)a²-(3/2)b kifejezést megszorozzuk önmagával, vagyis ((2/3)a²-(3/2)b)*((2/3)a²-(3/2)b) szorzatot kell kiszámolnunk, ezt pedig meg tudjuk tenni a tanultak alapján úgy, minden tagot minden taggal megszorzunk:

elsőt az elsővel: (2/3)a² * (2/3)a² = (4/9)a⁴
elsőt a másodikkal: (2/3)a² * (-(3/2)b) = -(6/6)a²b=-a²b
másodikat az elsővel: (-(3/2)b) * (2/3)a² = -(6/6)ba²=-a²b (a szorzótényezők felcserélhetőek)
másodikat a másodikkal: (-(3/2)b) * (-(3/2)b) = (9/4)b²

Ezeket (előjelesen) összeadjuk: (4/9)a⁴ + (-a²b) + (-a²b) + (9/4)b² = (4/9)a⁴ - a²b - a²b + (9/4)b², látunk két azonos nemű tagot, ezeket össze tudjuk vonni: - a²b - a²b=- 2a²b, tehát a végeredmény: (4/9)a⁴-2a²b+(9/4)b².
0

A legelső 2/3 alatti számot nem tudtam kiolvasni, így azt nem írtam oda, így ez jött ki:
0