Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
604
Sziasztok! Valaki tud nekem segiteni a másodfokú egyenletek elmagyarázásában? mert sehogysem akar ez menni nekem! :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Másodfokú egyenletnek nevezünk minden olyan egyenlőséget, ami a következő formába hozható:
ax2+bx+c=0
Tehát például egy ilyen kifejezés esetén:
5x2-20=15x átrendezés után:
5x2-15x-20=0 egyszerűsítve:
x2-3x-4=0
Ekkor a fentebb felírt alak együtthatói:
a=1
b=-3
c=-4

Létezik a másodfokú egyenleteknek megoldóképlete, aminek a segítségével ezt könnyen meg lehet oldani.
x1,2=(-b± b2-4ac )/2a

Jelen esetben ez így fog kinézni:
x1,2=(3± 9+16 )/2=(3±5)/2
Vagyis a megoldásaink: x1=8/2=4 és x2=-2/2=-1

Ha egyszer az ember rendesen megtanulja a megoldóképletet, onnantól semmi nehézség nincs benne, mert csak általános alakra kell hozni az egyenleteket sima rendezéssel, aztán behelyettesíteni a megfelelő értékeket :)
Remélem, tudtam segíteni valamennyit :)
0