Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlőtlenség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
665
a, 3^4x-5 < 27^x

b, (1/2 ^5x+3 ≤ 1/64
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azonos alapra átírjuk őket, ez legyen a 3, így a jobb oldalon: 27x=(3³)x=33x, tehát az egyenlőtlenség:

34x-5=33x

A 3x függvény szigorúan monoton növő, ami azt jelenti, hogy nagyobb kitevőjű hatvány nagyobb, ezért akkor áll fenn az egyenlőtlenség, hogyha a kitevők között megmarad a reláció, tehát:

4x-5<3x, ennek x<5 a megoldása.

A másodiknál 1/2 az alap, így 1/64=(1/2)⁶, tehát az egyenlőtlenség:

(1/2)5x+3≤(1/2)⁶

Az (1/2)x függvény szigorúan monoton csökkenő, tehát az egyenlőtlenség akkor áll fenn, ha a kisebbnek nagyobb a kitevője, tehát:

5x+3≥6, erre x≥3/5 adódik.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha az alap 1-nél nagyobb, akkor nem fordul a reláció, ha 0 és 1 közé esik, akkor fordul.
2