Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dogárakell

Főoldal » Középiskola » Fizika
470

Egy ló 300 N erővel húz egy farönköt 1 km hosszan. Mekkora munkát végez?



Mekkora erővel tolja az asztalos a gyalut, ha egy 50 cm-es távolságon 30 J munkát végez?

Két vasgolyót ejtünk le azonos magasságból,

tömegük: m1=12 dkg, m2=0,6 kg.

Összefüggések (azaz képletek) segítségével vezesd le, hogy

mekkora lesz a leérkezéskor a két golyó lendületének aránya?

mekkora lesz a leérkezéskor a két golyó mozgási energiájának aránya?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bizonyára tudod már akkor a dogára ezeket a képleteket:
Az erő munkája `W=F·s`
A lendület: `I=m·v`
Azt is biztos tudod, hogy ejtéskor mindkét test egyforma sebességgel esik, tök mindegy, melyik a nehezebb. A sebességük `t` idő után ennyi:
`v=g·t`
Ezért a lendületük: `I_1=m_1·g·t` illetve `I_2=m_2·g·t`
Ezeknek az aránya a kérdés: `I_1/I_2=...` számold ki. Kiesik sok minden.

A mozgási energiát is biztos tudod: `E=1/2·m·v^2`
Számold ki ezzel a két test mozgási energiáinak a képletét, aztán vedd az arányukat. Kiesik sok minden, egyszerű lesz.
0