Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki ezt a 2 kérdést segítene megválaszolni ,köszönöm előre is

Főoldal » Középiskola » Kémia
537
-Bizonyítsd be, hogy a víz semleges kémhatású!
-Milyen lehet egy oldat kémhatása, mi határozza meg? Mi a pH, értéke milyen lehet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
tiszta vízben és semleges kémhatású oldatokban:
[H3O+] = [OH−] = 10−7 mol/dm³
pH = −lg10−7 = 7
Savak és lúgok híg vizes oldatában az egyensúly eltolódik, de a kétféle ion moláris koncentrációjának szorzata (Kvíz) állandó marad:
savas közegben megnő az oxóniumionok moláris koncentrációja:
- például egy erős savból készült 0,1 mol/dm³ koncentrációjú oldatban (25 °C-on):
[H3O+] = 10−1 mol/dm³
[OH−] = 10−13 mol/dm³
pH = −lg[H3O+] = −lg10−1 = 1
tehát [H3O+] > [OH−], vagyis [H3O+] > 10−7 mol/dm³.
pH < 7
lúgos közegben lecsökken az oxóniumionok moláris koncentrációja:
- például egy erős lúgból készült 0,1 mol/dm³ koncentrációjú oldatban (25 °C-on):
[H3O+] = 10−13 mol/dm³
[OH−] = 10−1 mol/dm³
pH = −lg[H3O+] = −lg10−13 = 13
tehát [H3O+] < [OH−], vagyis [H3O+] < 10−7 mol/dm³.
pH > 7
Összefoglalva: A tiszta víz pH-értéke 7, ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.
0