Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék segitséget

Főoldal » Általános iskola » Matematika
653
Dani szobájában 3-szor annyi CD van, mint Krisztiében. Tudjuk, hogy összesen kettejüknél 720 található. Kinél mennyi van?



Betti zsebében 250 fillérrel több van, mint Dani pénzének 1/5 része. Kettejüknél összesen 1440 fillér van. Mennyi pénzük van külön-külön?



Kriszti tárcájában 145 forinttal kevesebb van, mint Viktor pénzének négyszerese. Kettejük összesen 2310 forinttal rendelkezik. Hány forintjuk van külön-külön?



Három testvér 2580 eurót nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány € ütötte a markát?



Három testvér 3300 dollárt nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány $ ütötte a markát, ha még a kifizetés (és így osztozkodás) előtt levontak 120$ adót?



Bettinek a LOTTO-n 3-as találata volt. A nyereménye 2/5 részét öccsének, 1/8 részét nővérének adta, a maradék 2800 Forintot pedig megtartotta. Mennyit nyert összesen?

Zoli szülinapi tortájának 1/7 részét Évi, 1/8 pedig Cili ette meg, a maradék 140 g lett az ünnepelté. Mekkora volt a torta eredetileg?



Egy cirkuszi műsorra jegyeket értékesítettek, melyekből 160 db-ot nem sikerült eladni. 40 %-ot online vásároltak meg a nézők, 2/5 részt jegyirodákban, 480 db-ot pedig a helyszínen. Eredetileg mennyi jeggyel készültek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Kriszti: x Dani: 3x
x+3x=720
2)
Dani: x Betti: 0,2x+250
x+0,2x+250=1440
3)
Viktor: x Kriszti: 4x-145
x+4x-145=2310
4)
Legidősebb: 2580/2
Legkisebb: 2580/2·5
Középső: 4·2580/2·5 vagy másképpen 2580-(2580/2)-(2580/10)
5)
A szétosztandó rész: 3300-120=3180 dollár
Legidősebb: 3180/2
Legkisebb: 3180/2·5
Középső: 4·3180/2·5
6)
2/5=0,4
1/8=0,125
Maradék rész: 1-0,4-0,125=0,475
0,475·x=2800
7)
(1-1/7-1/8)·x=140
(56-8-7)·x/56=140
8)
40% ⇒ 0,4
2/5 ⇒ 0,4
(1-0,4-0,4)·x= 160+480
0