Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
918
Mennyi egy 0,0005 mól/dm3-s kénsavoldat pH-ja és kémhatása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kénsav két lépésben disszociál:
az első lépésben teljes a disszociáció:

H₂SO₄ → H+ + HSO₄-

itt a hidrogénion koncentráció megegyezik a kénsav koncentrációval (és a HSO₄--tal): 0,0005 mol/dm³

A második lépésben azonban már nem teljes, egyensúlyi folyamatra vezet:

HSO₄- ↔ H+ + SO₄2-

Ks= 1,9*10-2

egyensúlyi hidrogénion és szulfátion koncentráció megegyezik: x
egyensúlyi HSO₄- koncentráció 0,0005-x

Ks=x²/(0,0005-x)=0,019
x²=0,0005*0,019 - 0,019*x
x² + 0,019*x - 0,0005*0,019 =0
x=0,0004875
Tehát a hidrogénion koncentráció a kettő összege: 0,0005 + 0,0004875 = 0,0009875
pH = - lg (0,0009875) = 3,01

Savas kémhatású az oldat.
Módosítva: 6 éve
2