Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
4210
Egy háromszög két oldala 10cm, illetve 8cm hosszúságú. A hosszabbik megadott oldallal szemközti szöge 122°-os a háromszögnek. Határozzuk meg a háromszög ismeretlen oldalát, és két szögét! Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kétféle tétel van: sin és cos tétel.
A cos tételt akkor alkalmazzuk, ha
adott 3 oldal, vagy
2 oldal és a közbezárt szög.
Hát ez most nem az, így marad a sin tétel.
Lásd fv tábla:

oldal / szemközti szög sin = másik oldal/ azzal szemk szög

10/ sin 122 = 8/ sin x
10 szer sin x = 8 szor sin122
sin x= 0,6784
x= 42,7 vagy a kiegészítő szöge = 180 -42,7 = 137
Azonban a második már túl sok, van már egy 122 fokos szög
Marad X= 42,7

Harmadik szög = 180 -122-42,7=15,3

hiányzó oldal megy sin tétellel

c/ sin 15,3 = 10/sin122
stb

0