Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet?

Főoldal » Középiskola » Matematika
930
9^x+1 - 28x 3^x +3=0

hogy kell ezt megoldani?
ahova ^-t írtam ott a szám felett vannak a tagok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
A 28 után az az "×" szorzásjel akar lenni, vagy tényleg x ?
0

Valószínű, hogy szorzás. Ebben az esetben írjuk át az első tagot: 9x+1=9*(3²)x=9*(3x)², ezután legyen 3x=t, ekkor az egyenlet:

9t²-28t+3=0, ez egy másodfokú egyenlet, amit meg tudunk oldani; t₁=3, t₂=1/9, tehát

3x=3, erre x=1 a megoldás
3x=1/9, erre pedig x=-2.
0

9x+1-28*3x+3=0
9*9x-28*3x+3=0
9*32x-28*3x+3=0
9*(3x)2-28*3x+3=0

Ez egy másodfokú exponenciális egyenlet, amiben a 3x-t írjuk át egy másik ismeretlenre, pl y=3x

Ekkor
9*(y2-28*y+3=0
y1=3, azaz 3x=3, amiből x=1
y1=1/9, 3x=1/9, amiből x=-2
0

Már leírták, hogy:
0