Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2769
Egy sokszög belső szögeinek összege 1440 fok. Van-e ilyen sokszög? Ha igen, akkor egy csúcsból illetve összesen hány átlója van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia. Van, a neve: Tízszög. Átlói száma: 35.
Itt mindent megtalálsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tízszög
Módosítva: 9 éve
0

Egy szabályos sokszög belső szögeinek összege: (n-2)*180/n

Ez alapján:
(n-2)*180=1440
180n-360=1440
180n=1800
n=10

Azaz a szabalyos tízszög (tíz oldalú sokszög) belső szögeinek összege 1440.
--------------------------------------
Egy csúcsból húzható átlók száma: n-3

Ez alapján:
n=10, azaz n-3=10-3=7
Azaz egy csúcsból összesen 7 db átló húzható.

----------------------------------
Összes húzható átló száma: (n-3)n/2

Ez alapján:
n=10, azaz (n-3)n/2=70/2=35
Azaz összesen 35 db átló húzható.
Módosítva: 9 éve
1