Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb és henger - számítási feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
527
Aki segít annak előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hasáb
1.)
a=6 cm, b=10 cm, c=(6+10)·0,75
F=2·(a·b+a·c+b·c) (az eredmény cm²-ben értendő)
V=a·b·c (az eredmény cm³-ben értendő)
2.)
a=8,5 cm, m=5,2 cm
V=a·m/3 (az eredmény cm³-ben értendő)
F=a²+a·m₁/2 (az eredmény cm²-ben értendő)
m₁ a palást alkotó négy egybevágó háromszög magassága, amit Pitagorasz tétellel számolunk ki:
(a/2)²+m²=m₁² behelyettesítve, kiszámolva m₁=10,2 cm
3.)
a=1,5 m
1 l=1 dm³
V=a³=1,5³=3,375 m³=3375 dm³ ennyi tej fér el a tartályban
4.a)
F=6·a²
a= F/6 =7 cm
4.b)
V=a³
a=9 cm

Henger
1.) r=2 dm, h=15 dm
F=2·r·π·h+2·r²π (az eredmény dm²-ben értendő)
V=r²·π·h (az eredmény dm³-ben értendő)
2.) d=5 cm, h=0,1 m
r=d/2=2,5 cm, h=10 cm
Az első feladatban használt képletekkel számoljuk a felszínt és a térfogatot
3.)
V=1500 ml=1,5 l=1,5 dm³
d=0,8 dm
r=d/2=0,4 dm
h=V/r²·π (az eredmény dm-ben értendő)
4.)
h=2 dm=20 cm
d= 2 cm
r=d/2=1 cm
V=r²·π·h=62,8 cm³
A tömeg a sűrűség és a térfogat szorzata
m=19,3·62,8 g
0