Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1040
A feladat:
Üveglemezre párhuzamos fény nyaláb érkezik az üveg síkjával 30-fokos szöget bezárva. A fény egy
része az üveglemez első felületéről visszaverődik, másik része az üvegbe megtörve belép. Mekkora szöget zárnak be az üvegben haladó és az első lapon visszaverődő fénysugarak? (Az üvegtörésmutatója 1,5.) Készítsünk rajzot!

Hogyan, milyen összefüggések használatával lehet ezt kiszámolni ? Én nem jöttem rá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Talán ezért nem jöttél rá :
Vigyázz arra, hogy a belépési szög a merőlegessel bezárt szög, vagyis 60°. arcsin(sin 60)/1.5)=35,3°.
Módosítva: 6 éve
0

A rajz mindenképpen segítene!
a megtört fénysugár a beesési merőlegeshez β=35,2⁰-os szöget zár be (OK)
ebből a képletből:
sin60/sinβ=1,5
A feladat nem ezt a szöget kérdezi, hanem a visszaverődő sugárral bezárt szöget, amit a 35,2⁰-os szög 90⁰-ig kiegészítő szöge (54,8⁰), és a visszavert szög üveg síkjával bezárt szög (30⁰) összege ad, azaz 84,8⁰
0

Ha jól értem akkor a rajzon a belépési szög a 90-α szögből jön ki amit én piros γ-val jelöltem, φ pedig a feladat által kérdezett szög. Helyes a rajzom ? A maradékot így, hogy elmagyaráztátok pedig már értem köszi.
0