Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat és felszín számítás.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
797
Kellene egy kis segítség a henger térfogatához, a hasáb felszínéhez és térfogatához.
-Mik a képletük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Térfogat=alapterület*magasság=r²*π*M
Felszín=alapterületek+palástterület=2r²*π+2r*π*M

Ezek arra az esetre vonatkozik, amikor egyenes henger van (tehát amikor a magasság merőleges az alaplapra).
1

A hasáb:
Térfogat = alapterület*testmagassag
V=Talap*M

Felszín=2*alapterület+palást területe
A=2*Talap+Kalap*M

Megjegyzés:
A palást az oldalterületek összege. Azaz úgy is kiszámíthatod, ha minden oldalának a területét kiszámolod, s ezeket összeadod.
De ha felrajzolod a test hálóját, észrevehető, hogy a palast egy olyan téglalap lesz, amelynek egyik oldala a test magassága, a másik oldala az alaplap kerülete.
0