Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ebbe segíteni? Mert holnapra kellene

Főoldal » Középiskola » Matematika
671
Számítsuk ki a szabályos háromszög magasságának hosszát, ha a súlypontja a csúcsoktól:
A, 4cm
B, 6dm
C, 12,3m
D, d
Távolságra van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek középiskola geometri
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög nagyon "kedves". Minden nevezetes pontja egybeesik. Vagyis a magassága egyben súlyvonal is. A súlypont a súlyvonalat (most éppen a magasság is ) 2 :1 -ben osztja. A nagyobb rész a csúcshoz esik.


Vagyis ha
AS távolság 4
akkor S maradék része ennek a harmada (mert ez a 2 rész) nekünk ennek a fele kell, vagyis 2.
A súlyvonal hossza = 4+2 =6


Általában :
ha a távolság d, akkor d meg d/2 = 3/2 d = súlyvonal hossza. (ami a magasság hossza is)

Módosítva: 6 éve
0