Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2906
Egy 800 N súlyú ember összecsavart lepedőből ont, függőleges kötélen menekül az égő ház emeletéről. Hogyan leereszkednie anélkül, hogy a kötél elszakadna, ha a kötél maximális terhelése 700 N?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok: mg = 800 N, h = 4 m, Kmax = 700 N
a) Az embernek egy minimális gyorsulással kell lefele ereszkednie, hogy ne szakadjon el a kötél. A dinamika alaptörvénye alapján: m∙a = mg - Kmax.
A gyorsulás nagysága:
a = (mg - Kmax) / m = (800 - 700) / 80 = 1.25 m/s²
Az embernek legalább 1,25 m/s² gyorsulással kell süllyednie, hogy ne szakadjon el a kötél.
0