Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
554
Mikol leila hercegnö csubakával elmegy jabba palotájába, hogy kiszabaditsa han solot elöször kiolvasztja a karbonitbol. Karbonit hömérséglete - 5 fok volt amikor az óra elindult és 3 perc alatt emelkedet - 3 fokra. Mekkora a hömérséglete egyenletes melegedés mellett amikor t =1 min t2= 2min t=8min t =2min.(mit jelen ez?) mekkora a hönérséglete t-edik perc végén? Mennyi idö alatt melegszik fel 36,6 fokra? Ábrázold grafikonon a hömérséglet változást
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Itt vannak a megoldások.
A min, a percet jelenti, a kérdés az, hogy x perc elteltekor hány fokos.
Megoldás menete:
Kiszámoltam, hogy egy perc alatt, mennyit emelkedik 2:3=0,66, de mivel végtelen tizedes tört, ezért törttel számoltam, így pontosabb 2/3. -5-ről indul, így az egynél pl: -5+2/3 =-41/3.
A többit is így kell kiszámolni, csak mindig annyiszor 2/3 -ot kell kivonni, ahány percről van szó.
Az utolsónál 36,6-hoz hozzáadtam az 5-öt, mert az is bele számít a melegítésbe. Az eredményt elosztottam a 2/3 -dal, ami ≈ 0,66, ezzel könnyebb számolni, így ezzel számoltam. Az eredmény kerekítve 63 lett. Ennyi perc alatt melegszik fel 36,6 °C-ra. (Törttel számolva 62,4 jön ki, ha pontosabban kellene megadni, akkor itt van úgy is:
Törtel úgy osztok, hogy reciprokával szorzok, tehát:
41,6:2/3=41,6*3/2=62,4 perc)
Módosítva: 6 éve
0