Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S matek feladat. Tud valaki segíteni ?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
531
1.feladat
Két hasonló kocka közül a kisebb kocka minden éle 3 cm.
A nagyobb kocka térfogata 64-szerese a kisebb kocka térfogatának.
Számold ki mindkét kocka térfogatát!
Állapítsd meg a hasonlósági tényezőt (k)!
Számold ki a nagyobb kocka élhosszúságát!

Mennyi a hasonlósági tényező (k) értéke?

2.feladat
hányszorosa a Betelgeuze vörös óriáscsillag térfogata a Föld térfogatásnak, ha a sugara 400-szorosa a Nap sugarának?
ehhez csatolok képet is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Kisebb kocka térfogata:
V₁=3³=27 cm³
Nagyobb kocka térfogat:
V₂=64·27=1728 cm³
a₂³=V₂=4³·3³ ebből a₂=4·3=12 cm
A hasonlósági tényező:
k=a₂/a₁=12/3=4
2.
Ha szabályos gömbnek tekintjük az égitesteket, akkor a gömb térfogatával kell számolni, a gömb térfogata
V=4·r³.π/3
A Betelgeuze óriáscsillag sugara R=400·109·r, ahol r a Föld sugara
A két térfogat aránya: R³/r³=(400·109)³

0