Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ferde hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
951
Sziasztok!
Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy h0 kezdőmagasságból ferdén elhajított tömegpont teljes utazásának idejét hogy tudom kiszámolni illetve a képletet hogyan kapom meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, beadandó, egyetem, hajítás, ferde, tömegpont
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
1

Pedig jó az első válasz. Nem érdemes képletet bemagolni, jobb megérteni, hogy miről van szó.
A ferde hajítást (legyen `v_0` a dobás sebessége, `α` a szöge) a legjobb két különálló mozgásként felfogni, vagyis két merőleges komponensre bontani:
- vízszintesen egyenes vonalú egyenletes mozgás, aminek sebessége állandóan `v_0·cos\ α`
- függőlegesen felfelé hajítás, aminek induló sebessége `v_0·sin\ α`
Mindkettő egyszerre történik és a pillanatnyi pozíciót az az (x; y) koordináta adja, ahol x-et az elsőből, y-t a másodikból lehet számolni.

Fontos az is, hogy mennyi ideig történik a mozgás. Könnyen be tudja látni az ember, hogy addig, amíg a függőleges hajításból le nem ér a test alulra. Ugyanennyi ideig történik a vízszintes mozgás is, utána az is leáll persze.

Érdemes ezért a függőlegeset nézni először:
Függőleges hajítás képlete egy egyszerű gyorsuló mozgást jelent:
`y(t)=(v_0·sin\ α)·t-1/2·g·t^2`
Ebből ki tudjuk számolni azt is, hogy meddig megy a mozgás: akkor áll le, ha `y(T)=-h_0` vagyis `h_0`-lal van a kezdő hely alatt.
`-h_0=(v_0·sin\ α)·T-1/2·g·T^2`
ebből számold ki a `T` teljes időt.
1