Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS!

297
Vegyél egy tojást, válaszd szét a fehérjét a sárgájától. A fehérjéhez adj egy
kis vizet és alaposan rázd össze, hogy homogén oldatot kapj. Válaszd ketté. Az egyik részt
melegítsd fel, a másik részt alaposan sózd be. Mi történik? Melyik folyamat megfordítható és melyik nem? Próbáld ki
víz hozzáadásával!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az első megfordítható a második nem

Vízzel pedig pont fordítva
Módosítva: 5 éve
0

A só vizet von el, mert vízben a fehérjénél jobban oldódik, ezért csapódik ki a fehérje. A só csak a fehérje hidrát burkát vonja el. Azonban ez megfordítható folyamat. Víz hozzáadásával, hígítással csökken a só koncentrációja, így a fehérje újra fel tud oldódni, visszanyeri a hidrát burkát.

Melegítéskor visszafordíthatatlanul megváltozik a fehérje belső szerkezete, kicsapódik, a folyamat nem megfordítható. Víz hozzáadásával már nem oldható fel.

2