Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Genetika

516
1.Mutasd be egy férfi testi sejt kromoszóma szerelvényét
2.Mutasd be egy hímivarsejt kromoszóma szerelvényét
Sajnos a tankönyben és az interneten nem találtam konkrét választ a kérdésemre.
De úgy gondolom hogy a másodikra az lehet hogy a hímivarsejt 23 darab haploid (1n-es) sejtből áll ami X vagy Y lehet.
Ez a megfogalmazás helyes.?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Biológia, genetika, kromoszóma
1
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Az osztódóképes eukarióta sejtek élete, a sejtciklus két részre, a nyugalmi szakaszra és az azt követő sejtosztódásra tagolható. A nyugalmi szakasz elején a sejt növekszik, tömege, térfogata gyarapodik, mert benne intenzív anyagcsere-folyamatok zajlanak. Amikor eléri a megfelelő méretet, DNS-állománya megkettőződik. A nyugalmi szakasz végén a sejt felkészül a hamarosan bekövetkező sejtosztódásra.

Kromoszómaszerkezet
A sejtciklus alatt jellegzetes változások történnek a sejtmag DNS-állományában. A nyugalmi fázisban a magplazma csaknem egynemű. A kromoszómák ilyenkor laza, kinyúlt állapotban vannak. Bázissorrendjük így íródhat át RNS-re, vagy szolgálhat mintaként a megkettőződéshez. Ezért az ilyen kromoszómaszerkezetet funkciós formának nevezzük. A DNS-állomány megkettőződése után az utódmolekulák kettős hélixei nem válnak el egymástól, hanem az ún. befűződési pontban együtt maradnak. A sejtosztódás elején fénymikroszkópban is látható testecskék jelennek meg a magban. A funkciós formájú kromoszómák ugyanis fehérjemolekulák segítségével feltekerednek, rövidülnek, kialakulnak a szállításra alkalmas transzportkromoszómák.

A transzportkromoszómák két kromatidából épülnek fel, amelyek a befűződési pontban kapcsolódnak egymáshoz. A kromatidák mindegyike egy-egy kettős hélixből és fehérjékből áll. Egy kromoszómán belül a két kromatida DNS-e azonos bázissorrendű, mivel egyetlen kiindulási DNS-molekula megkettőződésével alakultak ki.

A sejtciklus nyugalmi szakaszát követően az eukarióta sejtek kétféleképpen osztódhatnak, mitózissal vagy meiózissal. A mitózis számtartó osztódás, ami azt jelenti, hogy a folyamat alatt nem változik a sejtek kromoszómaszáma. A meiózis számfelező osztódás, az osztódás végén kialakult utódsejtek kromoszómaszáma pontosan fele a kiindulási sejtekének.

Kromoszómaszám
A fajra jellemző kromoszómaszám a sejtosztódás középszakaszában állapítható meg a legkönnyebben. Az ember szöveteit felépítő, úgynevezett testi sejtekben 46 kromoszóma látható, amelyek nagyságuk és alakjuk szerint párokba rendezhetők. A kromoszómák között vannak olyanok, amelyek férfiakban és nőkben azonosak, ezek az úgynevezett testi kromoszómák. Az ember szöveti sejtjeiben 22 pár, azaz 44 testi kromoszóma van. A testi kromoszómák mellett még két ivari kromoszómát találunk. Az elnevezés arra utal, hogy ezeknek – más tulajdonságok kialakítása mellett – alapvető szerepük van az ivar meghatározásában. A nők sejtjeiben két egyforma (XX) ivari kromoszóma van. A férfiak X és Y ivari kromoszómái alakjukban és méretükben is jelentősen eltérnek egymástól, azaz nem azonos tulajdonságokra vonatkozó génsorozatokból állnak.

Nők és a férfiak kromoszómaszerelvénye
A vizsgálatok kimutatták, hogy a párokba rendezhető, azonos alakú és méretű kromoszómák ugyanazon tulajdonságokra vonatkozó génsorozatokat tartalmaznak. A kromoszómapárok tagjait ezért homológ kromoszómáknak nevezik. Mindebből az is következik, hogy a kromoszómapárokat tartalmazó sejtek genetikai állománya kétszeres, vagyis a különböző gének két-két példányban találhatók bennük. A kétszeres DNS-állományú sejtek diploidok. Jelölésük 2n, ahol n a kromoszómakészlet különböző alakú és működésű kromoszómáinak száma. Az ember szöveti sejtjeiben tehát 2n=46. Az ember ivarsejtjeiben, a hím ivarsejtben és a petesejtben ezzel szemben csak 23 kromoszómát találunk, és ezek mindegyike különböző (jelölése: n=23). Az ivarsejtek tehát egyszeres kromoszómakészletű, azaz haploid sejtek, és a különböző géneket csak egy-egy példányban tartalmazzák. A legtöbb eukarióta élőlény testét – néhány gomba és az alacsonyabb rendű növények kivételével – diploid sejtek építik fel. Haploidok viszont az ivarsejtek és a növények ivartalan szaporító sejtjei, a spórák.

Homológ kromoszómapár
A homológ kromoszómapárok ugyanazon tulajdonságokra vonatkozó génsorozatokból állnak.
1