Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesszél parabolát, ha adott a fókuszpontja F(0;3) és a paramétere p= 4. ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
szerkesszél parabolát, ha adott a fókuszpontja F(0;3) és a paramétere p= 4. ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam képet. A parabola azon pontok halmaza a síkon, amelyek egy egyenestől (vezéregyenestől, direktrixtől =d) és a fókuszponttól egyenlő távol van. A fókusz és a vezér távolsága a parabola paramétere, A fókuszból a parabolára bocsájtott merőleges a parabola tengelye, A fókuszból a parabola távolságának a felén van a parabola csúcsa. A paraméter felénél nagyobb távolságra (r1) a vezéregyenessel párhuzamost húzok, a fókuszba bökve a körzőt ezzel az r1 sugárral kört rajzolok. A metszéspontok a fekete pontok a parabola pontjai lesznek. Még nagyobb r2 távol a vezérrel párhuzamos, a fókuszból kör és a metszéspontok parabolapontok lesznek. ...
Módosítva: 6 éve
1