Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kénsavoldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
2318
100 cm³ 98 tömeg%-os, 1,83 g/cm³ sűrűségű tömény kénsavoldatot mekkora térfogatú desztillált vízzel kell összekeverni, ha 5 mol/dm³-es, 1,29 g/cm³ sűrűségű oldatot kívánunk készíteni? Hány %-os az elegyítés során bekövetkező térfogati kontrakció?
Levezetné nekem valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Eredetileg 100 cm3 kénsavad van, mely sűrűsége 1,83 g/cm3. Így az oldat tömege 100×1,83=183 g, de ennek csak 98%-a kénsav, azaz 183×098=179,34 g. A kénsav moláris tömege 98 g/mol, így ennyi kénsav anyagmennyisége 179,34/98=1,83 mol.
Ezután ebből olyan oldatot szeretnénk készíteni, ami 5mol/dm3-es, azaz literenként 5 mol kénsavat tartalmaz. Ennek térfogata így 1,83/5=0,366 dm3, azaz 366 cm3 lesz.
Ennek az oldatnak a sűrűsége 1,29 g/cm3, tehát tömege 366×1,29=472,14g. Ebből azonban 179,34g az eredeti kénsav, így a hozzáöntött víz tömege 472,14-179,34=292,8g, mivel azonban a víz sűrűsége 1 g/cm3, a térfogata is ennyi lesz, azaz 292,8 cm3.
A térfogatkontrakció meghatározásához szükséges először a térfogatváltozás. Eredetileg 100 cm3 savunk volt, ebből 366 cm3 lett. A változtás ezáltal 266 cm3, ugyanakkor a hozzáadott víz térfogata 292,8 cm3. A kettő különbsége 292,8-266=26,8 cm3, így a térfogatkontarkció (melyet a változás és a hozzáadott víz aránya ad meg) 26,8/266×100=10,31%
1