Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek. SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1070
A meszet mészkő (CaCO 3 ) kiégetésével nyerik. A folyamatban kalcium-oxid és szén-dioxid
keletkezik. A kérdés: másfél tonna mészkőből hány kilogramm égetett meszet (kalcium-
oxidot) lehet előállítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
CaCo3 -> CaO + CO2
1t= 1.000.000 g
Moláris tömeg(CaCO3)=100g -> 10.000 mol
Egyenletből kiderül, hogy ugyanannyi mól CaO van mint CaCO3. 10.000 mol
Moláris tömeg (CaO)= 56 g
tömeg: 56 x 10.000 = 56.000 g = 56 kg
0

CaCO₃ → CaO + CO₂

Másfél tonna = 1,5 t = 1500 kg

CaCO₃ 1 kilomóljának tömege: 40+12+3*16 = 100 kg/kmol

CaO 1 kilomóljának tömege: 40+16 = 56 kg/kmol

A reakció egyenlet szerint 1 mol mészkőből 1 mol égetett mész keletkezik
1 kmol mészkőből 1 kmol égetett mész keletkezik

100 kg mészkőből 56 kg égetett mész keletkezik
1 kg mészkőből 56/100 kg égetett mész keletkezik
1500 kg mészkőből 1500 * 56 /100 = 840 kg égetett mész keletkezik.
2