Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Salétromsavoldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1174
Mekkora térfogatú 68 tömeg%-os, 1,40 g/cm³ sűrűségű salétromsavoldatból készíthetünk 2 dm³ 2 mol/dm³ koncentrációjú oldatot? Mekkora az oldat tömegkoncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha 2 mol/dm3-es oldatból veszel 2 dm3-t, akkor abban a salétromsav anyagmennyisége 2×2=4 mol lesz. Ennek tömege (63 g/mol) 4×63=252g lesz, melyhez 68%-os sal.sav tartalom esetén 252/0,68=370,6 g oldat szükséges. Ennek térfogata 1,40 g/cm3-es sűrűség esetén 370,6/1,4=264,7 cm3. Tehát ekkora térfogatú salétromsav kell.

Tömegkoncentrációt nem tudsz ebből számolni, mert nem ismert a kapott oldat sűrűsége.
1