Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, reakciók

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1036
A következő feladat megoldására lenne szükségem (levezetésre is): A vas és réz-szulfát reakciója során 128 g réz rakódik le. Milyen mennyiségű vas(II)-szulfát keletkezik és mennyi 20%-os réz szulfát oldat fogy?
A reakciót felírtam: Fe+CuSo4= FeSo4+Cu, de hogyan tovább? Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A reakció egyenlet szerint 1 mol vas 1 mol rezet választ ki és 1 mol vas-szulfát keletkezik.
1 mol vas tömege 56 gramm.
1 mol réz tömege 64 gramm.

128 gramm réz anyagmennyisége 2 mol, tehát 2 mol vas-szulfát keletkezik.
1 mol vas-szulfát tömege:
56+32+16*4 = 152 gramm

304 gramm vas-szulfát keletkezik.

1 mol réz-szulfát tömege:
64+32+16*4 = 160 gramm

128 gramm réz (2 mol) 2 mol réz-szulfátból keletkezik.
2 mol réz-szulfát tömege 320 gramm.

100 gramm 20%-os réz-szulfát oldatban 20 gramm réz-szulfát van oldva.
100/20 = 5 gramm 20%-os réz-szulfát oldatban 1 gramm réz-szulfát van oldva.
5*320 = 1600 gramm 20%-os réz-szulfát oldatban 320 gramm réz-szulfát van oldva.

320 gramm réz-szulfát alakul át, ennyi oldat fogy.
2