Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szivacsok

352
Egy 6-7 mondatnyi vázlatot szeretnék a szivacsokról (Porifera).
Délig van a határidő, dobok hozzá én is néhány gondolatot amit tudok.
Köszönöm! :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Vázlat
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

2
Kell még a segítség?
0

A szivacsok többsejtű állatok. Testükben többféle alakú és működésű sejt van, amelyek sejttársulás formájában álszövetet alkotnak. Típusállat a közönséges édesvízi szivacs. Testszerveződése a két csíralemezes bélcsíra szintjéig jutott el. A szivacstest kettős falú zsák. Külső falát lapos sejtek alkotják. Legbelül helyezkedik el az űrbél, melyet galléros ostoros sejtek bélelnek ki. A két réteg között kocsonyás alapállomány található, melyben különböző sejtek vannak, vándorsejtek és vázképző sejtek. Ez utóbbiak kovatűkből álló vázat választanak ki. A kocsonyás alapállományban képződnek az ivarsejtek is. A kettős falú zsák falát rengeteg nyílás, pórus töri át, amelyeken keresztül a víz az űrbélbe jut.

Táplákozás

A galléros ostoros sejtek ostorainak csapkodása vízáramot kelt. A vízzel a test belsejébe kerülő apró élőlényeket és szerves törmeléket amőbaszerűen bekebelezi. A táplálék itt részben meg is emésztődik. Emésztésük ezért sejten belüli. A táplálékot ezután a vándorsejtek veszik át és befejezik az emésztést. Majd mozgásuk közben a megemésztett tápanyagok belőlük az alapanyagba és innen a többi sejtbe kerülnek, így az anyagszállítást ezek a sejtek végzik. Az emészthetetlen anyagokat a vándorsejtek az űrbélbe lökik. Légzésük diffúz. A szivacs együtt élhet zöldmoszattal. A zöldmoszat oxigént juttat a szivacsnak, a szivacs pedig védelmet nyújt a moszatnak.

Szaporodás

ivartalan: sarjadzás, bimbó jelenik meg az anyaállaton jellegzetes szivacssejtekkel. A bimbó vagy leválik, vagy az anyaállaton marad (telep). Gyöngysarjadzás: differenciálatlan vándorsejtek vannak, amelyet ellenálló tok véd, ősszel képződnek.
ivaros: az édesvízi szivacsok váltivarúak, az ivarsejtek a vándorsejtekből fejlődnek ki, a megtermékenyített petesejt csillós lárvává alakul és 12 óra múlva megtelepszik.


Rendszerük (vázelem alapján)

Mészszivacsok osztálya: általában magányosan élnek a tengerekben, váztűik mészből vannak, pl. retekszivacs
Kovaszaruszivacsok osztálya: édesvízben élnek, a fehérjeanyagban rakódik le a kova, pl. édesvízi, folyami és balatoni szivacs
Szaruszivacsok osztálya: a Földközi tengerben élnek, külső részüket fehérje borítja, váztűik nincsenek, pl. mosdószivacs
0