Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1062
Szeretnék egy kis segítséget kérni az alábbi feladatokban ! Előre is nagyon szépen köszönöm.

1. Adott a következő reakció:
Fe 2 O 3 + 3C = 2Fe + 3CO Δ r H = +144,2 kJ
Milyen a folyamat hőszinezete?
Rajzolj energiadiagrammot!

2. Rendezd az alábbi kész folyamatok reakcióegyenleteit!
Egészítsd ki a hiányos egyenleteket!
Csoportosítsd az összes egyenletet!
a. HCl + Ca(OH) 2 = CaCl 2 + H 2 O egyesülés
b. Al + O 2 = Al 2 O 3 redoxi reakció
c. Na + HCl = NaCl + H 2 kémiai egyensúly
d. H 2 SO 4 + ……………… = Na 2 SO 4 + H 2 O protolitikus reakció
e. K + ……………… = KCl bomlás
f. HCl + H 2 O  közömbösítés
g. H 2 + O 2 = ……………..

3. A vas égése (rozsdásodás)
a. Rendezd az egyenletet!
b. Állapítsd meg a következő egyenletben mennyi elektronátmenet történt, melyik anyag hogyan viselkedett!
Segítenek az oxidációs számok, írd fel!
c. 112 g vas égésekor hány gramm termék keletkezik?
Fe + O 2 = Fe 2 O 3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. endoterm reakció, mert a reakció hő pozitív előjelű, a reakció végbemeneteléhez energiát kell befektetni.
vas-oxid képződéshője: -823 kJ/mol
szén-monoxid képződéshője: -111 kJ/mol
Ennek a reakciónak nem +144,2 kJ a reakció hője, hanem 3*(-111) - (-823) = + 490 kJ

2.
a. 2 HCl + Ca(OH)₂ = CaCl₂ + 2 H₂O közömbösítés
b. 4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃ redoxi reakció, egyesülés
c. 2 Na + 2 HCl = 2 NaCl + H₂ redoxi reakció
d. H₂SO₄ + 2 NaOH = Na₂SO₄ + 2 H₂O közömbösítés
e. 2 K + Cl₂ = 2 KCl redoxi reakció, egyesülés
f. HCl + H₂O = H₃O+ + Cl- protolitikus reakció
g. 2 H₂ + O₂ = 2 H₂O redoxi reakció, egyesülés

3. a
oxidációs számok
Fe: 0
O₂: 0
Fe₂O₃ Fe: +3, O: -2

4 Fe + 3 O₂ = 2 Fe₂O₃

A vas elektront adott le, oxidálódott.
Az oxigén elektront vett fel, redukálódott.

4 Fe → 4 Fe3+ + 12 e-
3 O₂ + 12 e- → 6 O2-

1 mol vas-oxid tömege: 2*56 + 3*16 = 160 gramm

4 mol vasból 2 mol vas-oxid keletkezik.
4*56 = 224 gramm vasból 2 *160 = 320 gramm vas-oxid keletkezik.
112 g vasból a fele, 160 gramm vas-oxid keletkezik.
2

Csatoltam képet.
1