Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamoos kapcsolás feladat SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1164
Két ellenállás soros kapcsolásával 200 ohm, párhuzamos kapcsolásával 40 ohm eredő ellenállást kapunk. Mekkorák az ellenállások külön-külön?
Kérlek segítsen valaki!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
R₁ + R₂ = 200 Ω

1/R₁ + 1/R₂ = 1/40 Ω

R₁ = 200 – R₂

1/(200 – R₂) + 1/R₂ = 1/40 /(200 – R₂)*R₂*40
40*R₂ + 40*(200 – R₂) = (200 – R₂)*R₂
40*R₂ + 8000 – 40*R₂ = 200*R₂ – R₂²
8000 = 200*R₂ – R₂²
R₂²– 200*R₂ + 8000 = 0
R₂ = (200 ± √(200² – 4*8000))/2 = (200 ± √(40000 – 326000))/2 = (200 ± √8000)/2 =
= (200 ± 89,4427)/2 = 144,721 Ω és 55,279 Ω

R₁ = 200 – R₂ = 200 – 144,721 = 55,279 Ω

R₁ = 200 – R₂ = 200 – 55,279 = 144,721 Ω

Ellenőrzés:

1/144,721 + 1/55,279 = 0,0069098 + 0,01809 = 0,025

1/40 = 0,025
1

Csatoltam képet.
0