Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos párhuzamos kapcsolás számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1165
Egy áramkörben párhuzamosan kapcsoltunk egy 400 ohmos és egy 250 ohmos ellenállást. A nagyobb ellenálláson 60 mA-es áram folyik. Határozzuk meg

a)a másik fogyasztó és az áramforrás áramerősségét,
b)az áramforrás feszültségét,
c)a fogyasztók és az áramforrás teljesítményét!
Kérlek segítsen valaki!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
R1 = 400ohm
R2 = 250ohm
I1 = 0,06A
------ ------
U = R1*I1 = 400*0,06 = 24V (Az áramforrás feszültsége.)
I2 = U/R2 = 24/250 = 0,096A (A másik ellenálláson átfolyó áram.)
I = I1 + I2 = 0,06 + 0,096 = 0,156A (Mindkét ellenálláson átfolyó áram. Az áramforrás áramerőssége.)
P1 = U*I1 = 24*0,06 = 1,44W (Az egyik ellenállás teljesítménye.)
P2 = U*I2 = 24*0,096 = 2,304W (A másik ellenállás teljesítménye.)
P = U*I = 24*0,156 = 3,744W (Mindkét ellenállás teljesítménye. Az áramforrás teljesítménye.)
0