Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Fizika (A mechanikai energia és megmaradási tétele)

Főoldal » Középiskola » Fizika
560
Nagyon megköszönném, ha valaki levezetné nekem ezt a feladatot.

Egy sima, vízszintes felületű asztalra 2 kg tömegű, könnyen mozgó kiskocsit helyeztek. A kocsit-mozgásának irányában-kikötötték 2 csavarrugóval. Mindkét rugó rugóállandója 50 N/m. Az egyensúlyi helyzetéből kitérített kocsi 10 cm-es tágasságú rezgést végez.
Mennyi a kocsi legnagyobb mozgási energiája és legnagyobb sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, fizikaházi, 9. osztály, mechanikaienergia
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdeti rugalmas energia a két rúgó rugalmas energiájának az összege:
E = 2·1/2·D·Δl² = 50 N/m · 0,01 m² = 0,5 J
A legnagyobb mozgási energia ugyanennyi, hisz az akkor lesz, amikor a kocsi középre kerül, amikor mindkét rúgó nyugalomban van.
Legnagyobb sebesség az energiából számítható:
E = 1/2 m v²
v = √(2E/m)
v = √(1 J / 2 kg) = √2/2 m/s
Módosítva: 6 éve
0