Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
428
Valaki megtudja oldani :) ebben nem tudok segiteni a fiamnak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Ez az a:
0

b
A c nincs bejelölve, de ha az is kell, segítek.

A függvényeknél be kell helyettesíteni a táblázatba írt számokat az x helyére, így megkapjuk az alsó számot.
Először az x, majd az y tengelyen lépkedünk, pl. A-nál az elsőnél (-3;-3) tehát 3-mat lépünk balra (mert mínusz) majd 3-at le.
A pontok összeköthetőek, mert minden számnál kijön.
A jellemzésnél:
Az érték készlet, azok a számok, amelyek az y-nál álhatnak. Az eléjén, meg volt adva a feladatban, hogy R→R (a 2. vonatkozik az y-ra) ez a racionális számok halmaza, tehát bármelyik racionális szám lehet y. Ezt a fura e betű jelöli. Erről egyenlőre ennyi.
Az értelmezési tartomány is hasonló, csak az az x-re vonatkozik. Az R→R ből az első vonatkozik rá. Itt is kell a fura e. Persze mind a kettő lehet más halmaz is, de itt most ez volt. Egyenlőre ez is ennyi.
Egyenes arányosság:
ha a függvény grafikonja egyenes. Minden más esetben nem az. Egy vonalzóval könnyen ellenőrizhető, hogy egy sorban vannak-e a pontok.
Az elsőfokú függvény vagy konstans függvény megállapítása:
(ugyan nagyon bonyolultnak hangzik), talán az egyik legegyszerűbb. A függvény akkor konstans, ha az y-nál nincs x pl:f( x )→5 ekkor az alsó sorban végig 5 szerepel. Az első fokúnál, pedig (pl f(x)→3x) akárhány x lehet, meg lehet akármilyen szám mellette, ha nincs semelyik hatványon (x²,x³...) akkor az elsőfokú.
A másik talán legkönnyebb a csökkenő vagy növekvő. Ha a függvény balról jobbra felfele megy, akkor nő, ha lefele, akkor csökken.

Remélem tudtam valamit segíteni.
1

Mese a lineáris függvényekről matek mesémet érdemes megnézni, hátha segít.
https://www.youtube.com/watch?v=rM-BVsfIvVI&list=PLwXxAxAEOlGiHVOVZ3PZ7CYb_R6bJ0B7n&index=7
0