Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
868
Kepet csatoltam! Legyszives segitsetek megoldani :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az Atolosz 3 óra alatt végez a munkával, akkor 1 óra alatt a munka 1/3 részét végzi el, x óra alatt pedig x/3 részét. Ugyanezen gondolatmenet alapján a Portolosz x óra alatt az x/4 részét végzi el a munkának.
Ha ezek közösen dolgoznak, akkor akkor végeznek, ha összmunkájuk értéke 1, tehát:
x/3 + x/4 = 1, szorzunk 3-mal és 4-gyel:
4x+3x=12, összevonunk:
7x=12, erre x=12/7 adódik, tehát 12/7 óra=60*12/7=720/7=~103 perc alatt végeznek a fűnyírással.

A fenti gondolatmenet a b)-nél is érvényes:

x/4 + x/6 = 1, szorzunk 4-gyel és 6-tal:
6x+4x=24, összevonunk:
10x=24, erre x=24/10=2,4 a megoldás, tehát 2,4 óra=2,4*60=144 perc alatt végeznek.

Ha mindhárman dolgoznak:

x/3 + x/4 + x/6 = 1, szorzunk 3-mal, 4-gyel és 6-tal:
24x+18x+12x=60, összevonunk:
54x=60, x=60/54=10/9, tehát 10/9 óra=60*10/9=600/9=~67 perc alatt végeznek a munkával.

Ha valami nem érthető, kérdezz!
Módosítva: 9 éve
1