Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

(a+2)^2-25(a+2)=(a+2)(a+7)(a-3)

Főoldal » Középiskola » Matematika
573
Bízonyítsd be az azonosságot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
(a+2)^2-25(a+2)=(a+2)(a+7)(a-3)

Ezek biztos, hogy nem azonosak, lévén ha a jobb oldalon kibontogatjuk a zárójeleket, akkor lesz egy a³-ös tag, ami a bal oldalon nem jelenik meg, már pedig ez szükséges feltétele annak, hogyha azonosak.

Ha ez egy egyenlet, amit meg kell oldani, akkor látható, hogy a=-2 esetén megoldás lesz, ha ettől eltérő gyököt keresünk, akkor a+2 értéke biztosan 0-tól különböző lesz, tehát azzal oszthatunk, és osztunk is:

(a+2)-25=(a+7)*(a-3), kibontjuk a zárójelet, összevonunk, kapunk egy másodfokú egyenletet, amit már meg tudunk oldani. A másodfokú egyenlet:

a²+3a+2=0, ennek a megoldásai: a=-1, a=-2, tehát összesen 2 megoldása van az egyenletnek.
0