Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egri csillagok vázlat

2961
Sziasztok.
Kellene nekem egy vázlat az egri csillagokról, az alábbi szempontok alapján:
Tárgyalás:
A mű megírásának körülményei (4-5 rövid-közepes mondat)
A regény cselekménye (4-5 mondat)
A szereplők rendszere és jelleme (7-8 rövid-közepes mondat)
(pozitív, negatív szereplők)
A várvédők közösségének bemutatása ( néhány rövid mondat)
Befejezés
A mű eszmei üzenete (3 rövid mondat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
A mű cselekményéről már nem kell, végül ahoz tudtam szerezni
0

Gárdonyi Géza 1897-ben Egerbe költözött, s itt írta meg. Két év múlva fejezte be alapos kutatások után. Az első címe Hold és csillagok volt. Az alcíme pedig Gergely diák.1899-ben jelent meg a regény a Pesti Hírlapban folytatásokban, majd két évvel később könyv formájában.
A cselekmény közel 2 évtizedet fog át, Dél-Bakonytól eljutunk a mű végére Egerhez. Bornemissza Gergőt és Cecey Évát elrabolja Jumurdzsák, török dervis. Gergő az éjszaka folyamán megszökik Vicuskával. A kisfiú beszámolója alapján megtámadják a törököket, s kiszabadítják a magyar foglyokat. Gábor pap megkegyelmez Jumurdzsáknak, csak a talizmánját veszi el. Dobó Gábor papra bízza a kisfiút, hogy vigye el Török Bálinthoz, aki felneveli őt. Idő közben az eseményekbe belekeveredik B.Gergely fia, akit a török elrabolt de ügyesen megszökött. A történet az egri vár felszabadulásával és annak ünneplésével ér véget. ( itt próbáltam lerövidíteni több-kevesebb sikerrel..)
A történet főszereplőjét Bornemissza Gergelyt 6-7 éves korában ismerhetjük meg. Vicuskát védelmező, bátor, ügyes és hűséges. Segített az egri vár védelmében. Vicuska Gergely gyermekkori játszótársa, szerelme majd felesége. Bátran követi főszereplőnket hűségesen. Hazaszeretetét bizonyítja, hogy ő is harcol illetve megsebesül a vár érdekében. Életét kockáztatta fiáért, akiért álruhában indult el. A vár kapitányát, Dobó Istvánt fiatal emberként látjuk először. Katonáit ésszerűen irányítja. Jó stratéga, aki jól bánik embereivel és gyorsan hoz döntéseket. Hős. bátor hazafi. A pap gyermekeként néz Gergelyre és megkíméli a janicsár életét. Jumurdzsák a török janicsár végig negatív szereplő. Gyerekkorában elrabolták, ezért lett janicsár. Félszeműségét mutatja a kendő. Vicuska szülei féltik lányukat, és nagyon szeretik Dobót. Margit segített anyai módon a gyerekeken fogságuk alatt. A cigány furfangos modorával leveszi a törököt a lábáról.
A várvédők felesküdtek, hogy életük árán is védeni fogják a várat. Stratégiájuk, hogy ágyukkal felfegyverkezve védjék a várat. A hazájukért harcoltak a törökkel szemben sikeresen. Létszámukat tekintve kb kétezren lehettek.
A regény a hazaszeretet és a honvédelem nevében íródott. Ez vezérelte a várvédőket. Hiába voltak kevesen a magyarok, mégis életük árán is képesek voltak megvédeni a várat.
Remélem valami ilyesmire gondoltál...
1