Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika: helyi értékes feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
Egy kétjegyű szám egyik számjegye háromszor akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél tízzel nagyobb lesz. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két eset van, az első szjegy kétszer akkora vagy a második.
Az eredeti szám lehet:
2x*10+x=21x
x*10+2x=12x

1. eset
Eredeti szám 21x, megcserélt 12x

12x=21x*2-12
12x=42x-12
12=30x
x=30/12 x nem egész, ez nem jó.

2. eset
21x=12x*2-12
21x=24x-12
12=3x
x=4

Az eredeti szám: 48
az új 84.
0