Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos háromszög súlypontja, csúcsai

Főoldal » Középiskola » Matematika
466
Ennek a feladatnak a megoldására lenne szükségem.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, Súlypont
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög súlyvonala egyben magasság is:

Először CB egyenletét kéne felírni. Ehhez AS vektor normál vektor lesz, mert magasság
AS vektor = S-A=(3,5)-(1,1) = (2,4)


A súlypont harmadolja a súlyvonalat, ezért
AS vektort harmadára csökkentem = (2/3,4/3)

CB felezőpontjának a helyvektora = OS vektor + (2/3,4/3) = (3,5)+(2/3,4/3)= (11/3,19/3)
F( (11/3, 19/3)

CB egyenlete =
n( 2,4)
f(11/3,19/3)


2x+4y= 2 szer 11/3 + 4szer 19/3
2x+4y = 98/3


kell még egy vonal:

C és B rajta van az S középpontú AS sugarú körön is:

(x-3) négyzete + (y-5) négyzete = r négyzete = 20
mivel
r = AS = gyök (4 négyzete + 2 négyzete) = gyök 20

2x+4y= 98/3
(x-3) négyzete + (y-5) négyzete = 20

egyenletrendszer megoldása adja a két hiányzó pontot
0